Helmuth Tjemmes fotografeert al zestig jaar de stad in al haar gedaanten. Het is moeilijk om hem zonder camera te betrappen, want altijd is hij op zoek naar bijzondere beelden, situaties en plekken in Rotterdam. Helmuth beschikt inmiddels over een collectie van meer dan 50.000 foto’s. Tjemmes kocht in 1957 zijn eerste eenvoudige Kodakcamera. Al gauw vond hij het laten afdrukken te duur en begon hij met het zelf ontwikkelen en afdrukken van foto’s. In 2005 ging hij over op digitale fotografie. STAD liet niet alleen de stad door de lens van Tjemmes zien, maar ook de stad van Rotterdammers in de afgelopen decennia. Met name de beelden uit de jaren vijftig en zestig zorgen vaak voor momenten van herkenning en herinnering. STAD was een expositie van 50 jaar Rotterdam en Rotterdammers. Curator en documentairemaker Joop de Jong stelde in 2017 de tentoonstelling samen.

Hier is de tentoonstelling nog online te zien: Online expo STAD

 

Binnenkort kan je in onze webshop fotopanelen van STAD bestellen, in diverse groottes en prijzen van € 29,50 tot € 200  inclusief btw.

 

Hier kan je interviews lezen over STAD:

– Met fotograaf Helmuth Tjemmes klik hier

– Met samensteller van de expo Joop de Jong klik hier

– Met Wanda Waanders van Stadsarchief Rotterdam klik hier

– Met initiator Evan van der Most klik hier

– Met sponsor IVA Groep klik hier

– Over interviewer Dik Vuik klik hier

Artikelen uit de pers

– Vers Beton: ’50 jaar zomer in Rotterdam’

– Rotterdam Vandaag & Morgen: ‘STAD – een foto-expositie over vijftig jaar Rotterdam’ 

Kinderen omgeving Oranjeboomstraat – 1962

Over auteur Dik Vuik

Dik Vuik Naar aanleiding van de tentoonstelling verschenen er diverse blogberichten. Deze zijn geschreven door Dik Vuik (Rotterdam, 1959). Vuik studeerde Internationale Betrekkingen bij de Faculteit Geschiedenis van de Rijksuniversiteit Utrecht, na een eerdere studie geschiedenis en Engels aan de Stichting Opleiding Leraren. Hij werkte als freelancer voor een aantal weekbladen en tijdschriften en schreef…

Lees verder!