Het Geluid van Rotterdam

Het project Het Geluid van Rotterdam heeft als doel het muzikaal erfgoed van Rotterdam in kaart te brengen en te presenteren. In 2017 deden we dat met een serie van 5 talkshows waarin Rotterdamse muzikanten centraal stonden. Ook hebben we in het kader van Het Geluid van Rotterdam nu een tentoonstelling met de portretten van Pandora’s Music Box.

Aflevering 1

Deze aflevering ontmoeten we 2 vaste gasten: Spoken word artist Bjorn Romy, hij introduceert alle gasten met een persoonlijke tekst en DJ Bootsy Paul, huis-DJ bij Feyenoord en bekend van zijn rijdende DJ-booth bij Wednesday Night Skate.

De Atalanta Revisited doc vertelt het verhaal van een unieke Hiphopopera. We blikken terug met initiatiefnemer Evan van der Most en zanger/producer Anthony Lobato. De laatste kreeg als jong straatschoffie de kans mee te spelen. Terugkijkend zegt dat hij zijn huidige carrière hier voor een groot deel aan te danken te heeft.

Als laatste 2 muzikale grootheden: trompettist Eric Vloeimans en violist Yannick Hiwat. Eric vertelt over de invloed van het Rotterdamse conservatorium op zijn unieke speelstijl en Yannick vertelt over zijn unieke vijfsnarige viool.

Ter afsluiting een geïmproviseerde performance van deze 2 gasten. Jazz meets Classical!

 

Aflevering 2

Deze week zijn we op de West-Kruiskade bij Toko51. Er is muziek: Jaguar Tree en Afu Sensi nemen ons mee naar hun Surinaamse roots. Charissa Chotoe is de host. Verder spreken we Guido van Dieren, DJ André Dadi, Andre Hart en Ruben Semmoh. We horen over de geschiedenis van de Surinaamse muziek, house, funk en de Witte de With in de jaren ’80. De doc van deze week gaat over Keys van Jaguar Tree. Wat is muziek? Wat is creatie? Inspiratie? En we staan stil bij Kwaku, de vergeten Surinaamse broedplaats waar het allemaal begon.

 

Aflevering 3

Host: Marciano Daans van Radio Brasa

Met deze week muziek van Gery Mendes. Gasten: Erwin Zimmerman: DJ en eigenaar van Demonfuzz Records. Mike Redman: zanger, componist, grafisch ontwerper en producent. De directeuur van Music Matters Marianne van der Velde en Alcindo Silva bekend van het zomerfesival en de LatinWeekender. Locatie: Kantine Walhalla

 

Aflevering 4

Deze week staan we stil bij Kaapverdië. Dankzij het platenlabel Morabeza Records werd Rotterdam DE plek wereldwijd voor Kaapverdiaanse artiesten om opnames te komen maken. De vrijheidsstrijd en de muziek is op die manier voor het nageslacht beschikbaar gebleven. Recent hebben het Stadsarchief en Muziekweb de collectie overgenomen en beschikbaar gesteld aan het publiek. Met optredens van Poliana Vieira, Dina Medina en Paulo Bouwman.

Aflevering 5

Met deze week Rikke Korswagen en Else Plaisier van Halfway Station, zangeres Laise Sanches, de oprichter van Parkzicht Will van Noorloos, festival promoter Harlow Brammerloo en journalist Roland Vonk.

Het Geluid van Rotterdam

Het Geluid van Rotterdam maakt Rotterdam als muziekstad zichtbaar. Rotterdamse muzikanten breken meer door dan ooit tevoren en Rotterdam is weer een bruisende uitgaansstad aan het worden. Wat ging daar aan vooraf? Van Ronnie Flex, Broederliefde, Afrojack tot Anita Meijer. De festivals, de podia, de clubs, de dj’s, de platenzaken. Jong doorgebroken muzikaal talent vertelt…

Lees verder!