De Kade

slider_kadeDit project is gericht op de West-Kruiskade als episch cultureel centrum van waaruit Surinamers veertig jaar geleden begonnen de Rotterdamse muziekscène te beïnvloeden.

In de jaren zeventig vestigden zich tal van Surinamers op en rond de West-Kruiskade. Verschillende van hen begonnen daar een winkel of een eettentje. Hierdoor ging de West-Kruiskade zich ontwikkelen tot een icoon van geslaagd cultureel divers ondernemerschap.

De Surinaamse aanwezigheid op de West-Kruiskade zou ook voor de Rotterdamse muziekscene van grote betekenis worden. Ronnie Flex en Afrojack zijn op dit moment de twee grootste acts uit de regio Rotterdam met Surinaamse roots. Artiesten als Duvel Duvel, Postmen, Ruth Jackott, U-Niq en Winne gingen naar het Oude Westen om daar platen te kopen, muziek te beluisteren, optredens mee te maken of zich daar als producer en of platenlabel te vestigen.

Voor DIG IT UP schreef Gyz La Rivière een artikel over Teddy Treurniet dat je hier kan lezen. André Hart schreef het artikel ‘The sound of Parbo‘ over de meer dan 400 jaar oude Afro-Surinaamse gemeenschap op de Rotterdamse West-Kruiskade. Bij de Alliantie West-Kruiskade presenteerde we een etalagetentoonstelling. Ook vond er een editie van Het Geluid van Rotterdam plaats op de West-Kruiskade bij Toko51:

Culturele hangplekken in ‘t Ouwe Westen

Op 23 juni vond een bijeenkomst plaats over roemruchte culturele hangplekken in het Ouwe Westen in Leeszaal West. Over schrijvers, over Club La Bonanza in de Van Speijkstraat en Talk of the Town op de West-Kruiskade. Met Chuck Heerenveen die als danser door de USA toerde met Sister Sledge en Kool & The Gang. En…

Lees verder!

De Kade: Teddy Treurniet

Auteur: Gyz La Rivière Publicatiedatum: 19 november 2015 Deze foto van Cor Vaandrager en Teddy Treurniet is door fotograaf Peter Martens genomen. Alle drie zijn het Rotterdammers en het moment zal wel eind jaren zestig geweest zijn. Ikzelf denk dat de foto op het dak van Teddy’s huis aan de Jan Sonjéstraat in het Oude…

Lees verder!