Negenduizend nooit afgedrukte portretten van bezoekers van een new wave festival, dat midden jaren tachtig werd pandora_1georganiseerd in Rotterdam, gaan we de komende maanden digitaliseren en openbaar maken.

Begin jaren 80 werd in Rotterdam het festival Pandora’s Music Box georganiseerd in de Doelen. Op het festival vonden naast concerten ook performances, voordrachten en gekkigheid plaats. Dit festival wordt beschouwd als de voorloper van huidige festivals als Lowlands en Motel Mozaïque. In 1985 werden als ’verschijnsel’ de negenduizend bezoekers bij binnenkomst gefotografeerd. Iedereen was verplicht zich laten fotograferen. De negatieven zouden met een raket de ruimte in worden geschoten. Op social media vroeg men zich de afgelopen jaren af waar de foto’s gebleven zouden zijn. De fotograaf John Groot (alias Phoxx) verdronk in 2007 en onbekend was waar zijn archief gebleven was. Na een jaar zoeken werden de negatieven gevonden bij Berry Visser, de oprichter van Mojo Concerts en bedenker van Pandora’s Music Box. Phoxx had alle negatiefrolletjes aan elkaar geplakt en in drie filmblikken gedaan. Ons team gaat de negatieven digitaliseren. In Vrij Nederland en op TV Rijnmond werd er aandacht aan besteed. Deze aandacht leverde veel reacties op van mensen die er zelf bij geweest zijn. En nieuwsgierig zijn of zij er zelf ook op staan. Uiteraard moeten alle 9.000 portretten uiteindelijk zichtbaar worden in een tentoonstelling en online.

In het jubileumnummer van 75 jaar Vrij Nederland werden al een aantal foto’s gepubliceerd. Het artikel kun je via deze site bekijken.

Pandora’s Music Box portretten deel 3: Wie is het?

Negenduizend nooit afgedrukte portretten van bezoekers van een new wave festival, dat midden jaren tachtig werd georganiseerd in Rotterdam, gaan we de komende maanden digitaliseren en openbaar maken. Wij hebben het idee dat dit Reinier Rietveld is. Kan iemand dat bevestigen? Reinier was drummer/producer/sound engineer van o.a. Spasmodique en van Quando Quango samen met zijn zus Gonnie…

Lees verder!

Pandora’s Music Box portretten deel 1: Aankondiging

Begin jaren 80 vonden er in Rotterdam drie edities van festival Pandora’s Music Box plaats in de Doelen. Op het festival vonden niet alleen concerten plaats maar ook performances, voordrachten en gekkigheid. Dit festival samen met het latere Ein Abend in Wien wordt algemeen beschouwd als de voorloper van huidige festivals als Lowlands en Motel Mozaïque. In 1985 werden…

Lees verder!