Het project Het Geluid van Rotterdam heeft als doel het muzikaal erfgoed van Rotterdam in kaart te brengen en te presenteren. In 2017 deden we dat met een serie van 5 talkshows waarin Rotterdamse muzikanten centraal stonden. Ook hebben we in het kader van Het Geluid van Rotterdam nu een tentoonstelling met de portretten van Pandora’s Music Box.

Aflevering 1

Deze aflevering ontmoeten we 2 vaste gasten: Spoken word artist Bjorn Romy, hij introduceert alle gasten met een persoonlijke tekst en DJ Bootsy Paul, huis-DJ bij Feyenoord en bekend van zijn rijdende DJ-booth bij Wednesday Night Skate.

De Atalanta Revisited doc vertelt het verhaal van een unieke Hiphopopera. We blikken terug met initiatiefnemer Evan van der Most en zanger/producer Anthony Lobato. De laatste kreeg als jong straatschoffie de kans mee te spelen. Terugkijkend zegt dat hij zijn huidige carrière hier voor een groot deel aan te danken te heeft.

Als laatste 2 muzikale grootheden: trompettist Eric Vloeimans en violist Yannick Hiwat. Eric vertelt over de invloed van het Rotterdamse conservatorium op zijn unieke speelstijl en Yannick vertelt over zijn unieke vijfsnarige viool.

Ter afsluiting een geïmproviseerde performance van deze 2 gasten. Jazz meets Classical!

 

Aflevering 2

Deze week zijn we op de West-Kruiskade bij Toko51. Er is muziek: Jaguar Tree en Afu Sensi nemen ons mee naar hun Surinaamse roots. Charissa Chotoe is de host. Verder spreken we Guido van Dieren, DJ André Dadi, Andre Hart en Ruben Semmoh. We horen over de geschiedenis van de Surinaamse muziek, house, funk en de Witte de With in de jaren ’80. De doc van deze week gaat over Keys van Jaguar Tree. Wat is muziek? Wat is creatie? Inspiratie? En we staan stil bij Kwaku, de vergeten Surinaamse broedplaats waar het allemaal begon.

 

Aflevering 3

Host: Marciano Daans van Radio Brasa

Met deze week muziek van Gery Mendes. Gasten: Erwin Zimmerman: DJ en eigenaar van Demonfuzz Records. Mike Redman: zanger, componist, grafisch ontwerper en producent. De directeuur van Music Matters Marianne van der Velde en Alcindo Silva bekend van het zomerfesival en de LatinWeekender. Locatie: Kantine Walhalla

 

Aflevering 4

Deze week staan we stil bij Kaapverdië. Dankzij het platenlabel Morabeza Records werd Rotterdam DE plek wereldwijd voor Kaapverdiaanse artiesten om opnames te komen maken. De vrijheidsstrijd en de muziek is op die manier voor het nageslacht beschikbaar gebleven. Recent hebben het Stadsarchief en Muziekweb de collectie overgenomen en beschikbaar gesteld aan het publiek. Met optredens van Poliana Vieira, Dina Medina en Paulo Bouwman.

Aflevering 5

Met deze week Rikke Korswagen en Else Plaisier van Halfway Station, zangeres Laise Sanches, de oprichter van Parkzicht Will van Noorloos, festival promoter Harlow Brammerloo en journalist Roland Vonk.

Steen, staal en glans – muziek in Rotterdam 1940-2015

Muzikanten in het na-oorlogse Rotterdam: ze zijn meestal self-made en hebben zich van onderop naar boven geworsteld. Dat moest ook wel in een stad waarin het culturele centrum in 1940 vrijwel geheel was weggebombardeerd. Het muzikale leven kwam na de bevrijding aanvankelijk schoorvoetend weer op gang, op zelfgeorganiseerde feestjes bij jongeren thuis en op kleine…

Lees verder!

Pandora’s Music Box portretten deel 3: Wie is het?

Negenduizend nooit afgedrukte portretten van bezoekers van een new wave festival, dat midden jaren tachtig werd georganiseerd in Rotterdam, gaan we de komende maanden digitaliseren en openbaar maken. Wij hebben het idee dat dit Reinier Rietveld is. Kan iemand dat bevestigen? Reinier was drummer/producer/sound engineer van o.a. Spasmodique en van Quando Quango samen met zijn zus Gonnie…

Lees verder!

Pandora’s Music Box portretten deel 1: Aankondiging

Begin jaren 80 vonden er in Rotterdam drie edities van festival Pandora’s Music Box plaats in de Doelen. Op het festival vonden niet alleen concerten plaats maar ook performances, voordrachten en gekkigheid. Dit festival samen met het latere Ein Abend in Wien wordt algemeen beschouwd als de voorloper van huidige festivals als Lowlands en Motel Mozaïque. In 1985 werden…

Lees verder!