Na het themajaar over 75 jaar wederopbouw duikt DIG IT UP in de geschiedenis van 75 jaar gay Rotterdam. Met een expositie, een talkshow en de Roze Zoldervondsten wordt aandacht besteed aan de lange traditie in seksuele diversiteit in Rotterdam. Pex Langenberg, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur, opent de expositie op 22 september (16.00 uur, DIG IT UP Gallery, gratis toegang).

Tentoonstelling
De tentoonstelling bestaat uit ruim dertig foto’s van Rotterdamse lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksuelen, aseksuelen of zoekenden. Het is een spannende mix van ouwe rotten uit de scene tot aan jongeren die nog maar net hun coming-out beleven. Onder de door Esther Erkelens (Des Esther’s Fotografie) genomen portretten staat enkel het beroep van de betreffende persoon. De stichting DIG IT UP laat hiermee zien hoe de lhbt-gemeenschap een inmiddels vanzelfsprekend onderdeel van de Rotterdamse samenleving vormt. Zo zijn er portretten van onder meer een stedenbouwkundige, brigadier, evolutiebioloog, leraar en een dominee.

’75 Jaar gay Rotterdam’ is een ode aan alle gays die Rotterdam weer mede hebben opgebouwd. De geportretteerden hebben met hun werk bijgedragen aan de ontwikkeling van de stad en een gezicht gegeven aan de culturele en seksuele diversiteit. Pex Langenberg, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur, opent de tentoonstelling op vrijdag 22 september om 16.00 uur. Daarna verbeeldt theatermaker Geert Vermeegen hoe hij, na net vanuit Tilburg naar Rotterdam te zijn verhuisd, via Grindr op zoek gaat naar een date.

Tv-show
Op 24 september wordt een aantal geportretteerden in een tv-show geïnterviewd, waarbij hun verhalen door ons worden vastgelegd en uitgezonden door Open Rotterdam. De tv-show wordt gehost door Oma Greet, Hugo Bongers spreekt een column uit over de ‘g-factor van Rotterdam’ en Rob de Vries laat filmfragmenten zien uit zijn collectie met films van gay Rotterdam vanaf de jaren tachtig. Ook vertelt oud-wethouder Herman Meijer over zijn alter ego Hermien Katendrecht. Daarnaast spreken we Eddy Elsdijk over zijn overleden partner Misty, die als geen ander het repertoire van Marlene Dietrich en Edith Piaf kon vertolken. The Oil Men doet een spoken word en ondersteunt Oma Greet bij de interviews. Ferhat Aslan van House of Boys vertelt over het nieuwe concept voor hun feesten. Ook verzorgen zij de muziek rond de tv-show.

Roze zoldervondsten
Stichting DIG IT UP vindt het belangrijk dat de geschiedenis van ’75 jaar gay Rotterdam’ zichtbaarder wordt. Daarom roept het Rotterdammers op hun beeldmateriaal over ’75 jaar gay Rotterdam’ in te leveren bij de Rotterdamse Roze Zoldervondsten. DIG IT UP zoekt met name foto’s, negatieven, dia’s, video’s of filmbeelden. Tijdens de editie van de Rotterdam Pride 2018 wordt het meest bijzondere materiaal gepresenteerd en, als de aanbieder daarmee akkoord gaat, zelfs overgedragen aan het Stadsarchief Rotterdam.

        

 

Over het project
Als internationale havenstad kende Rotterdam al in de jaren dertig de eerste homokroeg. Gay Rotterdam telt bekendheden als de schrijfster Anna Blaman, de stedenbouwkundige Riek Bakker, de excentrieke ondernemer Prins de Lignac met zijn Nederlands Talen Instituut en uitgeverij Lekturama, artiesten als André van Duin, Paul de Leeuw en Richard Groenendijk. Maar ook menig bekend politicus, zoals Pim Fortuin en voormalig wethouder Herman Meijer die in zijn vrije tijd bekend stond als homotravestiet ‘Hermien Katendrecht’. Zij droegen in belangrijke opzichten bij aan de wederopbouw van de stad, niet alleen in baksteen of architectuur maar ook in cultureel opzicht.

Het project ’75 Jaar gay Rotterdam’ wordt geproduceerd door DIG IT UP. Deze stichting ontwikkelt als ‘erfgoedlab’ projecten op het gebied van grootstedelijk erfgoed. Dat gebeurt met exposities, etalagetentoonstellingen, documentaires en talkshows. Er wordt bij dit project samengewerkt met onder meer Rotterdam Pride, Stichting Gay Rotterdam, The Hang-Out 010, Ferry Rotterdam, Open Rotterdam en Stadsarchief Rotterdam. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam, in het kader van Meedoen in Rotterdam, en de Van Leeuwen Van Lignac Stichting.

Agenda

  • Vrijdag 22 september: Opening tentoonstelling ’75 Jaar gay Rotterdam’ om 16.00 uur (gratis toegang) in DIG IT UP Gallery aan de Schiedamsedijk 62-A, 3011 EH Rotterdam (tot en met zondag 12 november).
  • Zondag 24 september: Tv-show om 15.00 uur (gratis toegang) in Club Ferry, Westblaak 127, 3012 KJ Rotterdam.
  • Het inleveren van materiaal voor de Roze Zoldervondsten kan wekelijks op donderdag en vrijdag tussen 13.00 en 15.00 uur in de DIG IT UP Gallery aan de Schiedamsedijk 62a. Je kan het materiaal ook posten op http://www.digitup.nl/beeldmateriaal-gezocht-over-75-jaar-gay-rotterdam/ of mailen naar evan@digitup.nl

Portretten en interviews 75 jaar gay Rotterdam

Na het themajaar over 75 jaar wederopbouw duikt DIG IT UP in de geschiedenis van 75 jaar gay Rotterdam. De tentoonstelling bestaat uit ruim dertig foto’s van Rotterdamse lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksuelen, aseksuelen of zoekenden. ’75 Jaar gay Rotterdam’ is een ode aan alle gays die Rotterdam weer mede hebben opgebouwd. De geportretteerden hebben met hun…

Lees verder!